Här är vinnarna av nobla priser!

Under en glittrande fest på Tensta Träff, samma kväll som den andra Nobelfesten i Stockholm, firades vinnarna av alternativa nobla priser! Initiativet bygger på ett samarbete mellan Klimataktion, Rebellmammorna och Geesgud. Tanken var att uppmärksamma lösningar som kan förändra världen.

Vinnare i fem kategorier utsågs:

Klimatriksdagen fick priset i kategorien Omställning, för föreningens arbete med en omställningsplan baserad på nationell koldioxidbudget. Klimatriksdagens ordförande Torbjörn Vennström var mycket glad över utmärkelsen.

-Nästa Klimatriksdag äger rum 2025. Nu får vi bra uppmärksamhet inför den, sa han.

Vinnare i kategorin Motstånd blev Återställ Våtmarker. Motiveringen löd: ”Med risk för sina liv, sin hälsa och för långa fängelsestraff har Återställ våtmarker genomfört ett antal mycket uppmärksammade aktioner för att uppmärksamma klimatkrisen och att vi måste göra allt för att återställa våra våtmarker ”

Priset i intersektionalitet delades mellan Carmen Blanco Valer för ”…att väva samman miljökamp med antirasism, avkolonisering, antifascism, feminism med en kritisk hållning gentemot ohållbara, exploaterande, koloniala system”  och Karl Andreasson och Caroline Andrén ”för deras engagerande och viktiga arbete med Week of action; en vecka där en mängd organisationer samlades för att uppmärksamma systemomställning och intersektionell klimaträttvisa.”

Priset i systemomställning gick till Fridays for future Sweden.

Unga aktivistpriset till ungdomarna som driver Auroramålet.

Stämningen var hög bland de 90-tal närvarande. Den läckra middagen hade tillagats av Kvinnoföreningen Hawa Taco och var helt växtbaserad. För underhållningen stod Stefan Sundström, Svenska freds band Sträng 6 Blossom, XR-bandet, Elin Lyth och Daniel Östersjö samt poeterna Omar Abdirzak, Kemal Görgü och Ingela Karlsson,

-Vi är väldigt glada över att på kort tid ha samskapat en fest med flera olika föreningar som arbetar för klimaträttvisa, där vi konkret visar på hur integration, fredsfrågor, klimat och social rättvisa kan gå hand i hand. Vi hoppas att detta blir en tradition; vi behöver fler plattformar att träffas under trevliga former för att ge energi och kraft till fortsatt arbete i dessa viktiga frågor, säger Pia Björstrand, talesperson på Klimataktion.

Två glada pristagare: Torbjörn Vennström och Carmen Blanco Valer.
Karl Andreasson tar emot pris för arbetet med Week of action.
XR- bandet.
Arrangörerna Pia Björstrand och Mariam Nordmark förbereder sig.