Rebellmammor omringade Riksdagen med röda halsdukar

Kvinnor i hela landet har bidragit med var sina 1,5 meter lång halsduk, som bärs fram till riksdagen

Rebellmammor från hela landet kom till Stockholm söndag den 21 april för att utkräva ansvar av de folkvalda; Varför följer ni inte 1,5 graders målet för klimatet?

Med sig hade de sina stickade halsdukar i rött ullgarn som sammanlagt mätte 4,3 km. Halsdukarna var ihoprullade till stora balar eller bars av kvinnorna som långa liv-linjer. Den ursprungliga avsikten var att knyta halsdukarna runt riksdagen. När inte det tilläts, beslöt rebellmammorna att själva omsluta riksdagen och bära fram sina halsdukar.

Manifestationen startade en tidig, kall morgon på Sergels Torg. I en stor cirkel uppritad mitt på torget satte sig de 2 867 kvinnorna med sina röda balar och små plakat med texter som: ”Ge barnen en framtid. Agera nu”. Tal och musik avlöste varandra. Och sist talade Greta Thunberg och några vänner från Friday for Future. Greta tackade rebellmammorna för att de deltog i klimatarbetet. Hennes korta, enkla tal ut hjärtat uppskattades stort av kvinnorna.

Två och två marscherade rebellmammorna iväg längs Hamngatan och genom Kungsträdgården. Framme vid strömmen delade de sig i två led för att mötas framför ingången till riksdagshuset. Under hela marschen sjöng de en sång till mammorna i Palestina. Kulning hördes också och dansare mötte upp vid riksdagens ingång. Där höjde rebellmammorna sina nävar.

Halsdukarna kommer att sparas, fick jag veta. De behövs för nya manifestationer.

Jag har sällan sett en så allvarlig, vacker och välplanerad demonstration.

/Eva Brita Järnefors