Håll koll på klimatläget

Skärmbild från sajkten Climaterealalyser som visar aktuella avvikelser i temperatur 20-12-2024 från baslinjen för Arktis
Skärmbild från sajten Climatereanalyzer

Vilka resurser finns att tillgå på nätet för den som snabbt vill uppdatera sig själv om klimatläget, samt inför diskussioner vill söka argument emot de vanligaste vilseledande påståendena från klimathotsförnekare?

En av de mest kompletta sidorna för det senare är Skeptical Science. Genom deras sökmotorer kan du snabbt finna information om högprofilerade klimathotsförnekare och deras vetenskapliga bakgrund, samt svar på påståenden som du vet eller tror är fel, men känner att du behöver mer fakta kring för att kunna komma med egna motargument. För den svenska debatten håller bloggaren Maths Nilsson reda på vad som sägs och händer. För den äldre debatten kan Uppsalainitiativet ännu vara en god källa, även om den sajten inte längre uppdateras, sedan ett decennium tillbaka.

För att följa klimatutvecklingen på både kortare och längre sikt och för att bemöta påståenden om att det inte finns någon global uppvärmning, eftersom det för tillfället varit ett snöfall någonstans finns en rad meteorologiska sajter som uppdaterar temperaturer och islägen dag för dag och även tillhandahåller databaser för att följa utvecklingen ända sedan mätningarna inleddes finns en rad sajter. Nedan länkar jag till några av de mest användbara:

Förändringen av halten CO2 i atmosfären kan du följa genom mätningar från Mauna Loa redovisade i Keelingkurvan .

Avsmältningen av landisen på Grönland och Antarktis kan du för respektive säsong följa på NSIDC. Via deras sajt kan du även hitta grafiska tabeller för den historiska utvecklingen.

Det dagliga havsisläget kan du följa genom flera sajter, jag rekommenderar dessa två:

NSIDC som nämndes ovan ger ytan av havsistäcket för Arktis och Antarktis, medan danska DMI ger en beräkning av havsisvolymen för Arktis.

DMI ger även en daglig uppdatering av medeltemperaturen i Arktis norr om 80:e breddgraden, med jämförelser mot baslinjen och historiska mätdata tillbaka till mätningarnas början.

För globala väderprognoser är Climate Reanalyzer att rekommendera. Där finns bland annat globala 10-dagarsprognoser, där du med färgsättning kan avgöra om temperaturläget är varmare eller kallare än baslinjen för varje geografisk punkt, något som kan vara bra att hålla ögonen på ifall man skulle möta påståenden om att den ena eller andra regionen för tillfället har en väderlek som motsäger teorin om global uppvärming.

Slutligen vill jag nämna simulatorn Earth Nullschool som ger en spännande interaktiv grafisk representation av ögonblickets vindar, vågor och temperaturer runt hela jordklotet och en bra bit upp i stratosfären.

Jerker Nordlund