Exponentiell klimatomställning


Titel:
 Exponentiell klimatomställning. Hur vi kan stoppa klimatförändringarna tillräckligt snabbt & hur du bygger pionjärt hållbara företag
Författare: Rebecka Carlsson
Förlag: Lava Förlag (2020)
Genre: Faktabok/inspirationsbok
Övrigt: 450 sidor (snyggt formgivna av Henrik Callerstrand)

Vad handlar boken om? Där politikernas vilja och framtidsvisioner tar stopp tar innovationslust och företagslösningar vid. ”Exponentiell klimatomställning” ger en inspirerande och hoppfull inblick i hur den gröna omställningen är på väg att bli (eller troligtvis redan är) en ostoppbar kraft inom näringsliv och företagande. Boken är indelad i tre delar och börjar med en snabbkurs i var vi står just nu och vad som måste göras. Därefter följer över 100 konkreta klimatlösningar och 15 viktiga hållbarhetstrender som är intressanta för precis alla, även om man själv inte driver företag eller har tankar på att gå all-in på områden som t ex generativ design eller futuristisk återvinning (bara namnen!). Slutligen presenteras ett affärsutvecklingsverktyg som även kan användas av icke vinstdrivande verksamheter. (Hoppar man över denna del ska man se till att inte missa de bjussiga tipssidorna längst bak i boken.)

Varför skall man läsa den? För att få en tydlig och inspirerande inblick i de funktioner som kan få omställningen att växa snabbare. Detta är, tycker jag, en klimatböckernas svar på ”Så funkar det!”. Eller kanske, rättare sagt, ”Så funkar vi!”. Rebecka Carlssons entusiasm smittar. Och som författaren skriver: ”Att kliva in i klimatomställningen med båda fötterna och arbeta helhjärtat för den kan vara en djupt positiv upplevelse, mycket mer så än att inte göra det.” 

Detta gillade jag mest: Att få känna en smula hoppfullhet inför det faktum att det kanske faktiskt bubblar under ytan, av klimatlösningar som – för att det faktiskt lönar sig – strävar åt samma håll. Ut ur en destruktiv konsumism och in i någonting mer hållbart och skapat för oss människor och för framtiden. 

– Lena Sjöberg

Nästa boktips

Föregående boktips

Tillbaka till boktipsets huvudsida