Klimataktion visar solidaritet med andra organisationer


Klimataktion har beslutat att stötta andra organisationer som hamnat i klinch med rättsystemet. Dels Klimatfrontens aktivister som i höstas dömdes till skadestånd för att ha demonstrerat fredligt mot utbyggnaden av ett fossilt naturgasverk i Malmö. Vi anser att ett visst mått av civil olydnad bör tolereras i ljuset av att kunna lyfta frågorna i samhällsdebatten, speciellt i ljuset av att det ofta är ideella verksamheter som ställs mot rika bolag.

Den andra organisationen vi har valt att stötta är Greenpeace Norge som dömdes att betala rättegångskostnader på 580.000 NOK när de förlorade målet mot staten gällande de nya oljeborrningslicenserna som utgivits till Chevron och Statoil för att pumpa olja i Barents hav.
Ett lågvattenmärke för norska rättssystemet, anser vi och stöttar därför GP Norge med en mindre summa.