Ende Gelände – massaktioner mot kolkraft i Tyskland!

 

Mellan den 25 och 29 oktober blockerar tusentals aktivister gemensamt  världens största öppna brunkolsgruva, Hambachgruvan mitt i västra Tyskland. Gruvan sträcker sig ungefär en mil i vardera riktningen. På ena sidan ligger en urskog, Hambachskogen, som RWE, kolgruveföretaget, planerar att hugga ner för att ge plats för utvidgad brunkolsbrytning. Det är detta aktivisterna vill stoppa. Sedan flera år tillbaka hålls massaktioner mot fossilgas och kol runtom i Europa. I Tyskland arrangeras blockaderna och klimatlägren av Ende Gelände,vilket betyder ungefär “Hit men inte längre”.

Intresset från aktivister har varit stort i Sverige och flera av Klimataktions medlemmar har åkt med till Ende Gelände. Bland annat Klimataktions ena talesperson Samuel Jarrick. Flera bussresor arrangeras. En från Stockholm, som också hämtar upp aktivister i Jönköping. För dem som bor i södra Sverige rekommenderas att åka med de danska bussarna. 

Klimataktion, Greenpeace mfl stöttar bussresan. Det gör att biljettpriset är lägre än det annars hade varit. Om den som inte har tid att åka med ner till Tyskland, men ändå vill stötta blockaden, går det utmärkt att donera en slant genom denna crowdfunding

Sedan mer än ett år tillbaka ockuperas skogen av hundratals aktivister, som byggt byar av kojor upp i träden. Kampen mellan RWE och aktivisterna eskalerade tidigt i höstas när polisen försökte riva ockupationen. Härom veckan kom dock beskedet att skogen temporärt är skyddad. Tack vare en process som inletts av Friends of the Earth Germany (BUND), fattade domstolen i Münsterbeslut om att RWE måste frysa alla planer på avverkningar i minst ett år, medan alla dokument gås igenom.

Men kampen är långt ifrån över. Kolbrytningen fortsätter och domstolsbeslutet ger ett ypperligt momentum att fortsätta kampen för Hambachskogen och mot brunkolet.