Staffan Laestadius berättar om omställningen till ett hållbart samhälle

Det finns fortfarande ett möjlighetsfönster, inte för att rädda allt som var, men för att skapa drägliga levnadsvillkor. Det skriver Staffan Laestadius i en klimatkrönika på Hallandsposten, som publicerades den 3 februari i år. Några dagar senare höll Staffan en uppskattad föreläsning om klimatet och omställningen på Stadsbiblioteket i Halmstad.

Se föreläsningen med Staffan Laestadius på Facebook

”Planeten reagerar nu allt snabbare på den misshandel mänskligheten utsätter den för. De fem senaste åren har värmeinnehållet i haven ökat mer än någonsin och nått ständigt nya rekordnivåer.

Temperaturen i atmosfären har under de senaste fyra åren varit cirka 1,15 grader över vad som var normalt i slutet av 1800-talet. Sammantaget resulterar detta i ökad frekvens av, och omfattning på, extremväder samt i accelererad isavsmältning och havsnivåhöjning. Amerikanska myndigheter räknar med att havet kan stiga med mer än två meter under detta sekel.”

Läs hela krönikan på Hallandsposten

Staffan Laestadius

Professor emeritus industriell utveckling vid KTH i Stockholm och senior rådgivare vid den oberoende tankesmedjan Global Utmaning. Han har gett ut boken ”Klimatet och omställningen”.

Se fler föreläsningar på Klimataktion Halmstad