Vill du vara med i en temagrupp? (Sthlm)

Mynt, livsmedelsaffär, uttorkad jord
Konsumtion, hållbara finanser och klimatnödläge – tre temagrupper som du är välkommen att delta i.

Studiecirklar övergick i temagrupper

Det som började med ett antal parallella studiecirklar på olika ställen i Stockholm övergick i temagrupper under senvåren. Grupperna som startade först har Konsumtion och Hållbara finanser som teman. Men fler är på gång! Under picknicken i juni diskuterade några av oss klimatnödläge; vad det kan innebära och hur man kan jobba med det. Plötsligt hade vi ytterligare en temagrupp. Den startar med träffar efter semestern – så håll ut!

Känner du mycket för ett ämne/tema som inte finns bland dessa grupper finns möjlighet att starta en sådan. Det är bara att mejla till regionstockholm (at) klimataktion.se så kan vi gå ut till alla se om fler är intresserade.

Vill du gå med i en befintlig grupp kan du mejla gruppens kontaktperson. Om du inte är medlem i Klimataktion så kan du ordna det genom att betala in ditt medlemskap.

Temagrupper och kontaktperson

Konsumtion – Emma Nilsson emmalonil (at) gmail.com

Hållbara finanser – Victor Janisels victor.janisels (at) gmail.com

Climate Emergency (ny) – Anna Sjöström sjostrom.anna (at) outlook.com

 

Kort om grupperna

Emma berättar om konsumtionsgruppen:

”Vi i konsumtionsgruppen fördjupar oss i hur vår konsumtion påverkar klimatet, något som måste uppmärksammas. Vi har tre ämnen uppe på tapeten just nu. Klädkonsumtion, bojkottning av Brasilianska produkter och plastanvändning. Vi i Sverige konsumerar över gränsen för vad som är hållbart. Till exempel genererar klädindustrin mer växthusgaser än vad flyget och sjöfarten gör tillsammans. ​Genom aktioner, till exempel stå på Drottninggatan och informera om detta och uppmärksamma problemet vill vi lyfta frågan och kräva en mer hållbar klädindustri.
Sedan arbetar vi på en kampanj om att rädda regnskogen. Bolsonaro har sett till att regnskogen skövlas snabbare än någonsin. Idag är 20 % av regnskogen borta. Om detta fortsätter ligger vi illa till och riskerar att nå en tipping point där regnskogen brinner upp. Detta får inte hända. Därför skall vi jobba med att bojkotta kött och sojabönor från Brasilien.”

Victor berättar om Hållbara finanser:

”Vi tror på kraften av divesteringar, att flytta pengar från utsläppare till företag som jobbar med klimatpositiva investeringar. Om pengar och värde försvinner från oljeföretagen samtidigt som investeringarna går till företag med stark hållbarhetsprofil måste det vara otvivelaktigt positivt! Till exempel i AP fonderna ligger ca 1680 Miljarder kronor. Det är mycket pengar som har en stor påverkan! If money talks, let’s talk!

Vidare har vi även pratat om hur vi ser på tillväxt, det finns alternativ till BNP med miljöräkenskaper inräknat. Regeringen borde inkludera det och inte stirra sig blinda på BNP som tillväxt! Men än så länge måste vi lära oss mer om ämnet inom gruppen. Så just nu ger vi varandra läxor att kolla upp till kommande tillfälle och på så sätt lär vi oss mer.”

Climate Emergency

Helt ny grupp! Den kommer att jobba för att Sverige ska införa klimatnödläge.

Vi ses efter semestrarna i augusti!