Pengar mindre viktiga i framtiden, menar David Jonstad

David Jonstad är författare, föreläsare och frilansjournalist och höll föreläsningen ”Klimatet och vi” i våras på biblioteket i Halmstad som Hallandsposten recenserade.

Se föreläsningen Klimatet och vi på FaceBook

Fler intressanta föreläsningar finns på Klimataktion Halmstad

Recension av Jennifer Last, Hallandsposten:

Mark, tid och kunskap kan ge förändring

Klimatfrågan är minst sagt på tapeten, inte minst efter fredagens internationella skolstrejk med Greta Thunberg i spetsen. Målgruppen när författaren och miljödebattören David Jonstad föreläser på stadsbiblioteket är dock fyr-eller femdubbla Gretas ålder. Han menar på att medvetenheten om klimathotet finns hos de flesta, men att det är svårt att översätta insikten till praktisk handling.

– Vi lever i ett destruktivt system, men vi är helt beroende av det. Vi är beroende av både det ekologiska systemet och den industriella ekonomin, säger han under föreläsningen.

David Jonstad beskriver sig som en kvarts hallänning, då hans farfar i ett tidigt skede i livet var Halmstadbo, men är född och uppvuxen i Stockholm. Han levde och verkade i betongen, fullt nöjd över plastblommorna på balkongen. När han så småningom insåg att ett bra liv kanske trots allt inte handlade om konsumtion knuffades han in på nya spår. Han fick en naturlängtan och ville vara en del av den, snarare än att betrakta den på håll. Flytten från huvudstaden till en gård i Dalarna blev ett faktum.

David Jonstad, foto Linda Gren
David Jonstad, foto Linda Gren

– I det stora hela blev det som vi hade önskat oss. Det är inte lätt att bryta upp och börja om. De första åren var mastiga och det var en utmaning att ta sig igenom.

Flera gånger under föreläsningen återkommer David Jonstad till samhällsmusklerna och uppbyggnaden av dessa. Han menar på att de präglas av doping, där dopingpreparatet som får musklerna att pumpa ännu mer är att skapa mer pengar så att folk kan konsumera. Samhället har byggt upp en konsumtionsfest utan dess like och pengarna är lånade av framtiden, menar han. Blir det expansion eller kollaps, och vad innebär i så fall kollapsen?

– Det är ingen krasch som sker över en natt. Det är en långsam förändring som anpassar sig efter vilka resurser vi har.

Enligt David Jonstad cirkulerar allting i vårt samhälle kring pengar. Men han tror på en förändring och menar på att det är vi människor som är förändringskraften. Vi kommer bli mindre av konsumenter och mer av producenter av något slag.

– Pengarna är inte det centrala i det lokalproducerade samhället. Det är marken, tiden och kunskapen. Och för varje litet steg vi tar bort från vårt beroende av den globala marknaden, desto friare blir vi.