Janine har jobbat med 230 länder

Janine O’Keeffe blev invald i Klimataktions styrelse 2018. Hon har jobbat heltid med Fridays for Future sedan 8 september 2018 och svarar här på några frågor från Klimataktion:

1. Varför blev du engagerad i klimatfrågan? 
Som jag ser det är allt annat ganska meningslöst. Vi måste klara klimatkrisen, så är det bara! Det nya viruset corona kommer kanske döda 100 000 människor, men klimatkrisen är så mycket större och vi kan vara på väg att döda 1 miljard människor! Bränderna i Australien är bara början. Ett område lika stort som Belgien brinner just nu och trots det görs inga radikala åtgärder i Australien.   

2. Vad vill du åstadkomma som styrelseledamot i Klimataktion?
Jag skulle vilja bidra till att vi skapade en plan för hur vi kan stanna under 1,5 grader eller så nära det som möjligt. Jag vill ställa högre krav på politikerna, media och finanssystemet.

3. Hur ska klimatrörelsen nå ut bättre? 
Med återkommande veckoaktioner som klimatmarscher och demonstationer. Som vi förr i tiden gick till kyrkan borde vi idag gå på demonstrationer tills vi har lösningar som alla kan jobba mot. 

4. Vad skulle du vilja säga till politikerna?
Jag säger det bäst på engelska (är född i Australien): Shout out the problem like you are dying from it, because many are! Our house is on fire and we only have one house!

5. Vad är det mest inspirerande du gjort när det gäller klimatfrågan?
Det började med att jag deltog på Gretas strejker under hösten 2018 och använde mina kontakter i Australien för att sprida budskapet. När ungdomar utomlands började intressera sig för aktionen erbjöd jag min hjälp. Jag har nu jobbat med Fridays for Future i 230 länder och alla demonstrationer under drygt 18 månader.

Läs artikel i Expressen: Personerna bakom Greta Thunbergs framgångar

6. Vad är kortsiktigt viktigast att göra nu för att påverka makthavarna?
Att se till att den nuvarande vågen av engagemang fortsätter att öka.

Janine OKeeffe
Bach Eng, Comms. MBA
#Fridaysforfuture original international organiser
#ParentsForFuture cofounder.