Vårt önsketal från Stefan Löfven

”Ikväll vill jag säga några ord som jag vill att ni bär med er när vi nu går in i vintermörkret.

Under flera årtionden har världen förändrats framför våra ögon. Alla har sett det. Många har inte velat erkänna att de sett, att vetenskapen är entydig & klar. Tidigt i våras ställdes vi inför en gigantisk utmaning i form av en pandemi. Pandemier riskerar bli allt vanligare och allt dödligare om vi inte ändrar vårt samhälle i grunden. Vi måste ändra kurs. Och i kväll, på MILJÖL november år 2020, är det tydligt att vi INTE kan återgå till det fossila. Därför kommer jag be er om något mycket svårt men helt nödvändigt.

Livet blir inte som vanligt – det blir annorlunda. Annorlunda men bättre. Varma sköna sommardagar som vi kommer att kunna njuta av utan att samtidigt höra på nyheterna om nya värmerekord, nya skogsbränder, nya glaciärer som kollapsar. I våras var det många som sa att det trots allt underlättade livet att coronaviruset slog till i ljusa mars och inte i mörka november.

Nu är det november. Människors hälsa och liv är fortfarande i fara. Den sjätte massutrotningen pågår fortfarande. Och faran ökar. Allt fler tvingas fly när deras hem översvämmas. Allt fler svälter när torkan slår ut deras skörd. Allt fler människor dör av klimatkrisen. Allt fler arter utrotas. Det vi som land gör fel nu får våra barn lida för senare. Det vi gör rätt nu får alla glädjas av. Det gäller alla länder. Vilka länder som fortfarande kommer att vara med oss julen 2030 vet vi inte. Hur många kommer att ligga under vatten? Vanuatu? Kiribati? Tuvalu? Maldiverna? Det kan låta hårt. Det kan låta brutalt. Men det är precis så hård och brutal verkligheten är. Hela länder hotas.

Vi vet hur man ska göra för att böja ner utsläppskurvan. Vi har gjort det förr. Vi gjorde det i våras. Då, när coronaviruset kom till vårt land, så var vi överens om att ta ansvar. Vi tog ansvar för Sverige. Vi skyddade oss själva, våra närmaste och människor vi inte ens vet vilka de är. Vi gjorde det gemensamt. Det är vår styrka, Sveriges styrka. Under hösten har för många slarvat med att följa råd och rekommendationer. Några började flyga igen. Men nu ser vi hur folk börjar ta ansvar igen. Hur resandet minskar och hemmajobbandet ökar. Fortsätt så – och håll ut. Men alla måste göra mer. Det är på dig och mig det beror. Så: Sluta knarka olja. Nu.

Alla saker som du skulle vilja göra, men inte är nödvändiga:
Ställ in. Boka av. Skjut upp. Måste du resa: ta tåget. Use your brain – go by train. Det dröjer tills vi är igenom det här. Och till dess är det här den nya normen för hela samhället, för hela Sverige. Till dig som känner att allt är mörker nu vill jag säga: läget är inte hopplöst. Mänskligheten är under prövning. Men vi kommer stå pall. Samhället fungerar lika bra eller bättre på ren förnybar energi. Hus av trä och spårvägar byggs. Solceller och vindkraftverk. Elbilar har börjat rulla på våra gator. Och elbussar. Och elcyklar. Färjor går på el och fraktfartyg byggs som ska segla fram med vindens kraft. Vi ska ta situationen på mycket stort allvar, men vi ska göra det med behärskning, fasthet och mod.

Till dig som eventuellt känner att det här inte angår dig vill jag säga detta: Även du som använder lite fossil energi påverkar andra. Medmänniskor som du möter på restaurangen, på jobbet, under hemmamiddagen, på bussen eller i butiken. Du påverkar dem när du valt att bli fossilfri.

När vi är igenom den här krisen ska alla kunna minnas hur vi hjälpte varandra. Minnas solidariteten. Minnas känslan av gemenskap och känslan av att göra rätt. Minnas hur vi pressade ner koldioxid-utsläppen och lyfte vårt land. Och hur världen kopierade Sveriges goda exempel. Men då måste vi här och nu visa vår sammanhållning och vårt ansvarstagande. Och att det är starkare än den drog vi ska besegra: oljan. We are all Oiloholics. Nu gör vi det här. Tillsammans. För våra barns skull.”

Parafrasering av Statministerns fina tal till nationen 22/11 2020. Uppläst på MILJÖL 23/11 2020.

Statsministern är varmt välkommen att tala på MILJÖLs 25-årsjubileum 22/2 2021.