Hon ska cykla till COP26

Dorothee Hildebrandt på sin cykel, snart trampar hon till COP26 i Skottland.

Dorothee Hildebrandt, 71 år, tänker cykla hela vägen från hemorten Katrineholm till COP26 i Glasgow, Skottland.

– Jag vill visa världens ledare hur allvarligt läget är! Intresserade får gärna följa med.

Dorothee Hildebrandt ville på något sätt vara med när COP 26 arrangeras i Skottland i november. Hon fick idén att cykla efter att ha hört talas om vandringen ”Pilgrimswalk for future”.

– Jag blev intresserad, men jag är humanist medan alla de andra verkade vara religiösa. Så jag kände mig lite utanför. Jag skulle dock ändå deltagit, om jag hade hittat någon att vandra med. 

Hon skrev en insändare i Katrineholmskuriren och efterlyste intresserade, men fick ingen reaktion. Eftersom det verkade otryggt att vandra ensam blev alternativet cykel.

– Jag kommer att använda mindre vägar, men räknar med att det alltid finns trafik på vägarna.

Övernattningen hoppas hon kunna ordna med hjälp av warmshowers.org och couchsurfing.com

– Det är underbart att träffa människor och ”utbyta kulturer”!

Hon vill dock gärna ha sällskap.

– Det skulle bli riktigt kul om vi blev en större grupp – gärna då någon som är händig med cyklar och kan laga punkteringar, etc.

Dorothee Hildebrandt har ett öppet event på Facebook; BikingForFuture”
https://www.facebook.com/events/150707670444001/?sfnsn=mo där man kan visa sitt intresse och anmäla sig. För att klara av turen ska man klara att cykla sex till åtta mil om dagen i kuperad terräng. Själv har hon skaffat elcykel.

Hur länge blir du borta ungefär? 

– Fyra månader. Det tar ca sex veckor att cykla en sträcka, plus att man måste räkna med karantän någonstans. Sedan varar COP26 två veckor och därefter ska jag cykla hem igen.

Det finns många sätt som enskilda kan agera på för att uppmärksamma klimatfrågan, tycker hon.
– Insändare i tidningar, skriva till politikerna och ställa krav, delta i ”FridaysForFuture” eller starta en egen sådan grupp. Varje person är viktig. 

Hon ger ett exempel från sin kommun: 

– Vi har bara en gammal, inaktuell klimatstrategi och har aldrig gjort någon CO2-budget. Nyligen öppnades en möjlighet att tycka till, hur vi vill att vår kommun ska se ut 2050. Naturligtvis har jag då skrivit om behovet av en klimatstrategi och en CO2-budget och även om att exempelvis införa miljökunskap i skolan och bättre kollektivtrafik. 

Det hjälper om man själv är ett gott exempel, tycker hon. 

– Det börjar vid källsorteringen, därefter till frågan vad man äter och ifall man måste ha bil? Om man inte själv försöker göra så mycket som möjligt för miljön kan man inte kräva något av politikerna heller.

Själv blev hon medveten om klimatfrågan redan som tonåring.

– När jag fick reda på att man kunde lämna tillbaka onödiga förpackningar tyckte jag det var en bra idé. Mitt förnyade engagemang föddes dock genom Greta Thunbergs demonstrationer – men här i Katrineholm hittade jag inga engagerade ungdomar. 

Hon har startat facebookgruppen ”GrandmasForFuture” och började demonstrera ensam framför kommunhuset och har ofta sällskap numera – av en annan grandma. 

– Vi fortsätter så länge det behövs! 

Vad tänker du göra när du kommer till Glasgow? 

– Stå utanför konferensbyggnaden där COP26 äger rum, dela ut flyers till världens ledare och ha en skylt med texten ”No More Empty Promises” ”Act Now”. Jag hoppas att jag kan få journalisternas uppmärksamhet, så att världens ledare blir uppmärksammade på den där då 71-åriga farmodern, som cyklade hela vägen från Katrineholm till Glasgow för klimatets skull.

Vilken är din viktigaste uppmaning till politikerna?

– Agera nu för miljön, vi har inte tid att vänta längre! Var inte rädd att införa obekväma lagar, men visa också att omställningen för mycket positivt med sig. Jobben kommer att förändras, men inte bli färre. Ta vara på det!

Text: Eva Berlin