Ordna en julklappsbytardag!

Foto: Hanna Örnskär

Vill du undvika konsumtionshysterin kring julen och skapa nya hållbara traditioner? Följ då Klimataktion Skånes exempel och ordna en julklappsbytardag.

Idén till julklappsbytardagen föddes då Ann-Marie Lenndin satt och pratade med dottern om hur julen kan firas utan att ytterligare spä på prylberget.

-Alla har ju så mycket redan! Fina saker som kanske aldrig används. Och tänk om någon annan kan bli glad för det som vi inte längre använder.

Sagt och gjort! Den 3 december fylldes bord på bord med leksaker, spel och barnkläder i kollektivhuset Sofielunds samlingssal i Malmö. Medan allt organiserades och kösystemet upprättades fanns härlig fika uppdukad. Sen var det bara att välja, utan att det kostade.

-Det var så roligt! Gamla uttjatade grejor blev plötsligt spännande, nya julklappar för någon annan, berättar Ann-Marie Lenndin. Vi funderar just nu som bäst på hur vi ska kunna utvidga evenemanget ännu mer till nästa år. För tänk vad resurser som skulle kunna sparas om det blir tradition att byta till sig klappar i stället för att ständigt köpa nya.

Tips om du vill ordna något liknande:

  • Be människor lämna in fina saker de själva skulle vilja ha. Här gick man ut till de boende i kollektivhuset, men det skulle också kunna vara idrottsklubben, kyrkan eller någon annan grupp du känner till.
  • Första timmen inlämning. Lägg upp systematiskt på bord.
  • De som lämnar in får en kö-lapp. I Malmö finns en vision om att nästa år även människor som inte lämnat in ska kunna få välja klappar, men i år hade alla med sig saker.
  • Fika gör allt extra trevligt! Social hållbarhet är ju också viktigt.

Skribent: Eva Hallberg