Halmstad cyklar för klimatet

Klimatet kräver envishet och samarbete

Klimatnätverket södra Halland har bildats av många olika organisationer som var och en enskilt jobbar för sina huvudintressen men i nätverket går de samman och blir en röst för klimatet.

Sista lördagen i varje månad cyklas det i Halmstad för att uppmärksamma klimatkatastrofen. Då strålar engagerade människor samman för att njuta, eller trotsa, vädret samtidigt som budskap förmedlas. Det kan va allt från ”Under milen – skippa bilen” till ”Inte orolig för klimatet – det kommer du att bli”. Detta berättar Gun Jönsson som varit med nästan ända från starten 2018 då Klimataktion Halmstad började med att ställa sig på torget i Fridays for Futures anda. Sen kom pandemin och därmed avbrott på allt. Men den 19 mars 2021 föddes cykelmanifestationerna och sen dess har de skett varje månad, till och med på nyårsafton.

-I början var det bara cykling, men allt har utvecklats, säger Gun Jönsson, och nu har vi orange västar med loggor för att synas ordentligt, världens bästa musiklista med klimat/miljö-tema, banderoller utmed vägen och så klart folk som står kvar och pratar med dem som visar intresse. Efteråt brukar vi fika också så att vi som vill förändring lär känna varandra.

Arrangörer allra första gången var Klimataktion, Fridays for Future, Cykelfrämjandet och Naturskyddsföreningen, men numera är 16 olika organisationer med och de tillsammans utgör Klimatnätverket södra Halland. Målen för nätverket är två; att klimatpolitiken i södra Halland ska vara i linje med Parisavtalet och att sprida information.

– Varje månad gör vi 2200 utskick och sätter upp helt nya affischer. Det är genom att gå samman och envist sprida våra budskap vi kan nå många. Och när vi blir en massa då måste också politikerna lyssna, säger Gun Jönsson med eftertryck.