Oljechef i ledningen för nästa COP 

Joel Davies Photography, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Förenade Arabemiraten har meddelat att Sultan Al Jaber, verkställande direktör för oljebolaget Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), kommer att bli ny president för COP 28 i Dubai i november. 

Det innebär att de kommande klimatförhandlingarna kommer att domineras av fossilbranschen, medan deltagandet från den idéella sektorn begränsas. På senare år har antalet företrädare från fossilbranschen blivit allt större på COP-mötena.  

Forskning från Oilchange International visar att Al Jabers företag planerar den näst största oljeexpansionen av alla företag i världen mellan 2023 och 2025. 

Klimataktions talesperson Pia Björstrand tar starkt avstånd från utnämningen. 

– Att sätta en chef för ett oljebolag som president för COP 28 är lika illa som att utnämna en klimatförnekare. Utnämningen är ett hån mot klimatförhandlingarna och ett svek mot mänskligheten och livet på jorden, som redan lider av klimatkaoset.  

Hon tillägger: 

-Vi kan konstatera att det blir smärtsamt tydligt att klimatförhandlingarna är ett spel för galleriet, och att vi alla måste agera för att stoppa utsläppen innan det är för sent.