Röster om klimatkrisen från Rinkeby

Klimataktion var förstås med när skolstrejken flyttade utanför tullarna till Rinkeby i fredags. Flera deltog som funktionärer för att bland annat se till att demonstranterna höll sig på rätt sida av vägen och för att hjälpa till vid scenen. Många från Klimataktion har också varit med i planeringen inför strejken tillsammans med Klimatsverige, FFF och Greenpeace.

Davi Kopenawa med familj och tolk

Uppskattningsvis var vi uppåt 1000 demonstranter som skanderade och sjöng när vi tågade från Rinkeby centrum ner till den uppbyggda scenen i Spångadalen. Där fick vi ta del av ett genomtänkt program med tal av såväl den lokala klimatrörelsen i Rinkeby som ord om klimaträttvisa från schamanen Davi Kopenawa. Han är en av ledarna för Yanomamifolket (ursprungsbefolkning i Amazonas) och befann sig i Sverige eftersom han tidigare i veckan tog emot Right livelihood award.

En samisk jojk för klimatet framfördes för att representera en av Sveriges ursprungsbefolkningar. Se film på Facebook

Greta Thunberg deltog också via länk från Madrid och berättade lite om förhoppningarna inför COP25.

Som avslutning på programmet intog Staffan Lindberg – koldioxidbantaren – scenen och framförde sin roliga och satiriska låt ”Det brinner i källaren”.

 

 

 

Staffan Lindberg