Skippa träningsresor med flyg!

Petra Palmén är medlem i Klimataktion Stockholm och har sedan förra året (2019) engagerat sig i frågan om Friskis & Svettis träningsresor. Många av dessa träningsresor görs med flyg vilket Petra har försökt ändra på. Genom att få gehör för motionen ”Skippa träningsresor med flyg” har flera lokalföreningar beslutat att sluta anordna träningsresor med flyg på sina årsmöten i år.

 – Eftersom Friskis står för hälsa så luras många tro att flyg är hållbart, säger Petra.

Varför är du klimataktivist?
– Vi stjäl av jordens resurser från våra barn och barnbarn. Med fortsatta utsläpp av växthusgaser blir fler platser på jorden obeboeliga, med ökade konflikter och flyktingströmmar som följd.

Hur kom det sig att du började engagera dig i F&S:s träningsresor?
– Jag tränar på Friskis. Friskis ska inte erbjuda träningsresor med flyg eftersom att sluta flyga ofta är den största skillnaden en person kan göra för att minska sina utsläpp. Att erbjuda flyg är som om Friskis skulle ställa ut godisskålar i sina lokaler.

Vad har varit den största utmaningen i arbetet med F&S?
– Att inte någon styrelse har stöttat vårt förslag. Det är märkligt att Friskis som arbetar med hälsa inte har förstått att hållbarhet är affärskritiskt.

Har du några tips för att driva ett sådant här projekt?
– Man behöver ha tålamod. Göra det enkelt för de som engagerar sig. Lägga fram färdiga förslag och göra det enkelt att anmäla sig. Ta hjälp, lyssna på andras idéer. Fira delsegrar.

Hur fortsätter arbetet?
– Vi fortsätter med att driva igenom motionen ”Skippa träningsresor med flyg” hos alla lokalföreningar.

Hur känns det just nu?
– Fantastiskt kul att tre föreningar har beslutat att sluta med träningsresor med flyg (Uppsala, Göteborg och Östersund), samt att Stockholm har beslutat att inte erbjuda flyg under hela 2021 för att ha tid att göra en utvärdering. De har sagt upp samtliga avtal med sina underleverantörer.

Uppdatering

Lördagen den 19 mars 2022 beslutade Friskis&Svettis Riks att sluta med träningsresor med flyg. Tidigare tecknade avtal löper ut 230101. För mer info se här.