Friskis&Svettis slutar med träningsresor med flyg!

Lördagen den 19 mars beslutade Friskis&Svettis med sina drygt 500 000 medlemmar att skippa träningsresor med flyg. Efter massiv påverkan från sina medlemmar insåg de att ohållbara flygresorna inte överensstämde med deras affärsidé.

-Vi som sitter i det här rummet kommer inte att se konsekvenserna av vårt beslut, lär Peter Lilja, ordförande för Friskis&Svettis Riks ha sagt i ett känsloladdat tal på stämman.

Petra Palmén tillhör en av dem som har drivit frågan. Hennes engagemang började när hon hösten 2018 hörde Greta Thunberg säga ”Ni säger att ni älskar era barn, ändå stjäl ni från vår framtid”. Hon mätte sina utsläpp i en klimatkalkylator och såg att den största minskningen hon kunde göra vara att sluta flyga.

-Om 8 år är koldioxidbudgeten slut för att nå Paris-avtalet med nuvarande utsläppstakt. Det är oförsvarligt att jag inte tar ansvar, med tanke på vad jag vet. Jag vill kunna se mina barn och barnbarn i ögonen och säga att jag gjorde mitt bästa. Med ett flyg till Medelhavet förbrukar jag min årliga koldioxidbudget, säger Petra Palmén.

Eftersom hon tränar på Friskis&Svettis skavde deras träningsresor med flyg. Hösten 2019 träffade hon Friskis&Svettis ledning och chefen för Reseklubben. Hon uppmanades lämna motioner på årsstämmorna hos de lokala föreningarna. Så skedde! I Östersund, Uppsala och Göteborg röstades motionen igenom, tack vare engagerade deltagare på årsstämmorna 2020. 2021 beslutade årsstämman i Stockholm att pausa sina träningsresor och nu har man alltså beslutat att sluta i hela Sverige.

-Vi behöver fler modiga föreningar och företag som Friskis. Vi behöver också ändra normen från att det är hippt att flyga till Thailand till att det är status att vara hemma eller resa hållbart. Om alla flög som svensken skulle de globala utsläppen öka med ca 17 procent. Om vi väljer den levnadsstilen kommer även en växande medelklass i världen, t ex Kina och Indien vilja ha den, säger Petra Palmén och tillägger:

-Vi befinner oss i den största kris mänskligheten någonsin har stått inför och det kan snart vara för sent. Det kan tyckas att 1 grad hit eller dit inte spelar någon roll men det har stor påverkan för framtida liv på jorden. Sverige tillhör hittills bland de minst utsatta länderna, men vi ser redan idag klimatförändringarna i form av översvämningar, höjd havsnivå, ihållande regn, svårsläckta bränder, ökad torka, kortare vintrar och sämre isar.

Åsa Backman, VD på hållbarhetsbyrån på Greengoat säger:
-Det är ett modigt beslut av Friskis&Svettis. Många vill träna med medelhavssand mellan tårna och tänker inte nödvändigtvis på klimatförändringarna när de bokar sin resa. Så länge konkurrerande träningsresearrangörer erbjuder flygresor så tar förstås Friskis&Svettis en risk att medlemmarna väljer en annan arrangör. Det är bara en tidsfråga innan mänskliga värderingar och social påverkan gör att träningsresor som går att nå med tåg känns betydligt rimligare, och att den som gått före och visat vägen drar det längsta strået.


Nu ska Petra Palmén och hennes vänner fira framgången tills nya aktioner för klimatet sparkar igång! Hon tipsar den som vill driva ett liknande projekt t ex mot COOP (som samarbetar med SAS och TUI), ICA (som samarbetar med VING) eller PRO (som fortfarande erbjuder resor med flyg) att ta del av hennes tips här. Hon berättar att hundratals människor bidragit med sitt engagemang i att påverka Friskis&Svettis och vill gärna lyfta några: Boel Vallgårda och Marianne Olof-Urs i Uppsala, Henrik Garbergs och Tineska Carlesson Magalhaes i Göteborg, Mikael Jönsson i Östersund och Eriks Huss i Stockholm. ”Det är ett teamarbete att driva klimatfrågan”, hälsar hon.

Kontaktuppgifter:

Petra Palmén, styrelseledamot Klimataktion, Petra.palmen (at) outlook.se, mobil 072-251 14 00

Friskis beslut har uppmärksammats av:
Hållbarhetsbyrån Greengoat
Tidningen Syre
Supermiljöbloggen
Det internationella klimatnätverket ”We don’t have time”
Nätverket Schyst resande

Friskis&Svettis pressrelease